Scenplats Hudiksvall samarbetar med skolelever
2/2, 2015 kl. 23:02”Det känns jättekul! Alla ungdomar som är inblandade, scenbygget, den fantastiska musiken – det känns helt enkelt jättebra! Tack!”
Så ljöd gensvaret från publiken när Scenplats Hudiksvall bjöd in till frukostmöte på Hälsinglands museum om ryssbränningen 22-23 maj 1721 i Hudiksvall.
”Ungdomarna är de vi vill rikta oss mot. De som är födda här och de som kommit hit. Att få en relation till den plats där man bor. Det finns en stor rotlöshet bland unga idag och vi tror att detta kan vara ett sätt att motarbeta det. Att uppleva dramatiken på scen, att tänka, det var här det hände.”
Så berättar Ulrika Beijer om tankarna bakom samarbetet med skolorna i kommunen. Det är framför allt elever i årskurs åtta som fått chansen att vara delaktiga i föreställningen.
”De bjöds in till två workshopdagar med oss och en teaterpedagog i slutet av november. Tjugo ungdomar deltog. De fick titta på några dramatiska scener ur manuset. Det var magi att se hur de interagerade, att höra deras tankar, och se vad det väckte hos dem. Kreativitet, glädje, sorg. Fantastiskt!”
”Det som var extra roligt med dagarna var variationen. Första dagen var det teatervana ungdomar, som visste precis vad de skulle göra. Andra dagen hade vi en mindre grupp, utan teatervana. Det var där det hände! Vi grät, det kom så enormt fina saker. Mötet med dem var så himla bra, och de har fått bygga en av de finaste scenerna.”
Eleverna fick bygga fyra scener. Det ska vara deras röst som berättar.
”Jag har liksom glömt lite hur man tänkte som ungdom. Därför är det så mycket coolare än vad jag någonsin trott, och ungdomarna blir med på hela resan!”, säger Cecilia Olsson.
Alla högstadieelever i kommunen ska få se 1721. Det är en viktig föreställning som bland annat tar upp frågan om invandring, integration och empati. Eleverna har bett om att få frågeställningar innan de ser den så att de lättare kan reflektera inför uppföljningen i skolan.
”För oss är det spännande: Vilka tankar och känslor väcker föreställningen? Det är ett stort arbete med skolorna. Inte bara i manus, utan även efter föreställningen. Resultat av det ska vi ta med oss till Forsablått, som föreställningen nästa år heter.”
Läs bloggen om workshopen med ungdomarna: http://hybrisholken.scenplatshudiksvall.se/#home
Denna artikel är publicerad på SvenskMusik via SvenskPress.se.
Se villkor här »