Om webbtidningar

En webbtidning, nättidning eller nättidskrift, är en tidning som publiceras på webben. Den är en förhållandevis ung publikationsform och innehåller både nystartade alster och tidigare tryckta tidningar som övergått till enbart webbpublicering. Den här webbtidningen är skapad och publicerad genom presstjänsten SvenskPress.se

Den oberoende nyhetsbyrån
SvenskPress.se startade genom att vara en redaktionell databas där läsarna till gratistidningarna GestrikeMagasinet.se och Företagsbladet.se fick publicera sina egna nyheter direkt genom tidningarnas egna hemsidor. Dessa tidningar har således webbupplagor med i princip allt redaktionellt materialet tillgängligt gratis för sina läsare. SvenskPress har genom detta utvecklats till en oberoende nyhetsbyrå där alla publicister är en aktiv del av redaktionen. 

Gratis och finansierat
En ren webbtidning är en tidning som saknar en tryckt upplaga och uteslutande når sina läsare via Internet. I regel är allt material gratis och webbtidningen kan vara ideell eller finansieras av annonser. Alla tidningar som startas i samarbete med SvenskPress har tillgång till ett eget bannersystem som enkelt finansierar er egen tidning på nätet.

Alltid aktuella nyheter
Många tidningar sprider numera lika ofta sitt material digitalt som på papper. Den katalanska dagstidningen Ara (startad 2010) har exempelvis fler abonnenter digitalt än på papper, och webbadressen skyltas tydligt.
Annars presenteras materialet som webbsidor. Skillnaden mot en mer statisk webbplats är att stora delar av materialet i en webbtidning mer eller mindre regelbundet byts ut. Ibland sker förändringen i material successivt, eftersom publikationsformen gör ständiga uppdateringar möjliga. I tidningar som publiceras via presstjänsten SvenskPress.se så uppdateras alla tidningar automatisk med de senaste nyheterna överst. Undantaget är att om respektive redaktör vill ”låsa” någon artikel överst i sina spalter.

Anpassade för mobiler och läsplattor
Webbtidningar lanserades som fenomen under 1990-talet, då Internet fick störst spridning via teknikerna webb och e-post. Under 2000-talet har Internet blivit alltmer mobilt, inte minst sedan framväxten av smartmobilen och dess mer eller mindre ständiga Internetuppkoppling. Under 2010-talet har spridning av nyhetsmaterial allt mer spridits även via mobilappar, både bland utgivare av papperstidningar och utgivare som ej har eller har haft papperstidningar. Alla tidningar som publiceras via SvenskPress.se är automatiskt anpassade för mobil och läsplattor så att ingen särskild app behövs för att kunna ta del av innehållet på ett enkelt och läsvärt sätt.

Journalistik på webben
En ny form av journalistik publiceras på webben, den del av Internet som kan nås via en webbläsare eller webbanpassad app. Den har utvecklats sedan 1990-talet, i takt med att Internet och webben blivit ett allt viktigare informationsmedium. Dagstidningar etablerar ofta webbversioner av sin "papperstidning", med material som antingen är helt eler delvis gratis, reklamfinansierat eller endast nåbart via abonnemang. I en webbtidning kan traditionella papperstidningar utveckla sin journalistik med olika sorters audiovisuellt material. Dessutom kan materialet uppdateras löpande och utan direkt koppling till pappersupplagans dagsnumrering. Man kan också locka läsarna till abonnemang genom att erbjuda tillgång till äldre tidningsmaterial och artiklar. I SvenskPress.se lagras alla artiklar och är sökbara för läsarna flera år tillbaka.

Enkelt och billigt
I produktionen och distributionen av materialet kan man ofta dra nytta av enklare och billigare tekniska lösningar. Videointervjuer, både för distribution på TV och webben, kan numera ofta göras via konsumentinriktade tjänster som Skype eller Google Hangouts, medan distribution av programinslag även kan spridas via videotjänster som Youtube. Videofilmer på tidningar i SvenskPress system publiceras genom att man anger länk till filmen på YouTube.se.

Egen tidning och nyhetsbrev
Internetjournalistik kan distribueras via e-post. Denna är numera mer ovanlig och ofta begränsad till ren textinformation. Webbtidningar kommunicerar dock ofta med sina läsare genom e-postutskick, där man kan göra reklam för aktuella inslag – och i e-brevet länka till materialet på webbplatsen. Genom att skapa en tidning i samarbete med SvenskPress så kan ni komplettera med ett Nyhetsbrev där ni kan koppla allt material från tidningen samt hantera egna utskickslistor liksom att generera lista av de läsare som önskar nyhetsbrev från tidningen.

TT-språket eller Presstjänst
Webben erbjuder med sin multimediala presentation nya utmaningar för journalisterna. Detta har lett till journalistutbildningar som riktar sig just mot Internet och "multimedia" i stort.
SvenskPress hänvisar till TT´s skrivregler https://tt.se/tt-spraket
eller att använda er av prisvärda publiceringstjänster som den svenska presstjänsten Presstjänst.se

Starta egen webbtidning
Är ni intresserade av att starta en egen webbtidning i samarbete med SvenskPress
då skall ni läsa mer på länken här https://svenskpress.se/pages/view/starta-egen-tidning
pris från 1500:- exklusiva moms.
 

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Webbtidning

För mer information om den oberoende nyhetsbyrån och presstjänsten SvenskPress se www.svenskpress.se

Vad vill du läsa?
Publicera
Mer läsning
Senaste nytt
Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer