Lyssna på Spotify

Super Fëmmes är ett nystartat svenskt tjejband som presenterar en kraftfull och edgy, men ändå traditionell och glamorös popmusik som suddar ut gränserna mellan olika musikaliska influenser. Gruppen är en konstellation bestående av flera av 90- och 00-talets popikoner - Emilia, Miio, DeDe Lopez och Therese från Drömhus - som bildade den nya supergruppen under 2021 med syftet att skapa musik och framträda tillsammans.

Super Fëmmes är nu aktuell med releasen av första singeln, en cover på Rozalla’s Everybody’s free (från 1991). Låten har tagits fram i samarbete med den namnkunniga duon Hertzberg & Funke som under året figurerat på listorna med hits som Save tonight. Låten släpptes den 29 april och har på kort tid haft stor spridning både i Sverige och internationellt (bl a USA, UK och Tyskland).

Som andra singel släpper Super Fëmmes originallåten Guilty Pleasure den 17 juni 2022. Låten är skriven av Collin Idzikowski, Tor Eimon, Julia Gartha, Jakke Erixson samt Super Fëmmes-medlemmen Denise DeDe Lopez. Låten är producerad av Jakke Erixson, en svensk musiker, låtskrivare och producent, numera bosatt i Los Angeles. Han har arbetat med artister som Christina Aguilera och Rod Stewart, liksom med de svenska musikproducenterna Max Martin och RedOne.

Super Fëmmes är även aktuella med att ge sig ut på en första turné tillsammans under festivalen Vi som älskar 90-talet och kommer att framträda med sin helt nyskapade show i Göteborg, Stockholm och Helsingborg där samlingen av alla hits från respektive artist blandas med gruppens nysläppta material.

 

Super Fëmmes

Namnet Super Fëmmes är en symbol för att komma samman i kvinnlig styrka, att lyfta både varandra och andra kvinnor - alla är superkvinnor, och vi är starkare tillsammans. Vi flirtar med vårt ursprung i 90-talseran, inspirerade av superhjältar och ikoner som Spice Girls och Charlie’s Angels, men mixar upp det med en modern känsla - allt med glamour, attityd och en “classy touch”. Med våra olika bakgrunder och historier är vi stolta över att ha kommit samman, förenade i en grupp. Vi ser fram emot att utmana endimensionella perspektiv kring vem som får gör popmusik och varför - passion för musik har ingen åldersgräns.

Emilia Mitiku

Hennes världshit "Big Big world" fick ett internationellt genombrott när den släpptes 1998 och singeln satte rekord i Sverige med 70,000 sålda exemplar på bara tre veckor (5.5 miljoner totalt)! Låten låg som nummer 1 på listorna i 18 länder samtidigt under 1998 och blev senare, 2004, en superhit även i Kina där den också används som en del av engelskundervisningen. Emilia upptäcktes 1996 av Lars Anderson, son till ABBA:s manager Stikkan Anderson. Hon använde Emilia som mononym under de första åren av sin karriär, men på senare tid har hon börjat uppträda under namnet Emilia Mitiku, med sin fars efternamn. 2009 tävlade hon i Melodifestivalen med låten "You're My World". Hon gick då direkt vidare från sin delfinal och slutade på nionde plats i finalen. Under 2010-talet har Emilia släppt musik inom genren “Vintage pop” där hon bl a släppt albumet “I Belong to you” (2012).

Therese Grankvist - Drömhus

Thereses karriär började år 1996 när hon ringde ett skivbolaget Sony och spelade in sin/en sång på deras telefonsvarare. När hon senare träffade Dr. Alban övertalade han henne att gå med i det nya Eurodance-projektet Drömhus. 1997 släpptes Drömhus första singel “Du och jag”. Det stora genombrottet kom dock 1998 med singeln "Vill ha dig" ("Want You"), en cover på en hit av bandet Freestyle på 1980-talet. Låten sålde trippel platinum och låg etta på singellistan i samtliga nordiska länder samtidigt, en prestation som bara ABBA lyckats med tidigare. I Melodifestivalen 1999 tävlade Drömhus med låten "Stjärna på himmelen" och slutade på en hedrande andraplats. Efter en framgångsrik tid med Drömhus (med 250,000 sålda album) tog Therese, under eget namn, steget över till ett klubbigare sound på engelska och släppte bl a singeln “Monkey” 2002. Hon är kanske mest känd för sina internationellt framgångsrika samarbeten med den svenska DJ:n och producenten StoneBridge; "Put 'Em High" och "Take Me Away", som båda låg på topp 10-listan i England. Therese hade även ett framgångsrikt samarbete med Danny Saucedo som hon släppte hiten “If only you” tillsammans med 2007.

Denise "DeDe" Lopez
1994 signade DeDe sitt första skivkontrakt med Sony Music Sverige efter att ha turnerat världen runt som dansare med artister som Melodie MC, Dr. Alban och Culture Beat. Hennes singel, "Party", släpptes 1995 och var den låt som ledde till en internationell karriär för DeDe. Störst framgång fick hon i Japan, där hon snabbt sålde guld. Hennes största hit, “My Lover” är skriven av Max Martin, Per Magnusson, David Kreuger, Kristian Lundin och Denise själv.

DeDe har arbetat med framstående producenter och låtskrivare som Max Martin, Andreas Carlsson, Anders Bagge, Father MC, Sean "Barney" Thomas, Derek Bramble, Pras Michel (The Fugees) och Mc Lyte m.fl. Med över 500,000 sålda album är hon den enda svenska artisten som har varit förband åt Michael Jackson, på ett fullsatt Ullevi i Göteborg 1997. DeDe sjöng för sina japanska fans för första gången 1999. Spelningen ägde rum i Tokyo Dome med 100,000 besökare i publiken. 2007 släpptes singeln "Turn you on" feat. Fugee-stjärnan Pras Michel och 2008 var hon tillsammans med Pras förband till 50 Cent i Helsingfors, Finland. Hennes senaste singel, egenskrivna “Dare to change the world” feat. Mc Lyte, skriven och producerad av Denise själv toppade US top 20-listan 2018.

Miio - Mia Schotte & Josefine Willers

Mia & Josefine träffades i barnartistbranschen och uppträdde tillsammans för första gången vid 10 års ålder i tv-programmet Soffipropp i TV4. Sedan dess har Mia och Josefine varit engagerade i olika musikprojekt, tillsammans och på egen hand. Miio började som tonårspopduo 2003 och nådde stora framgångar på listorna i Sverige under de följande åren. Skivsläppen blev populära bland den svenska publiken och två av singlarna ("När vi två blir en" och "Ska vi gå hem till dig") sålde guld, liksom albumet som släpptes 2003 ("På vårt sätt"), som såldes i omkring 50,000 exemplar på bara några veckor.

Miio har samarbetat med flera svenska raplegender som Ken Ring, Ayo och Daddy Boastin. Efter att ha tagit en paus från Miio-projektet 2006 återförenades duon över tio år senare (2018) och har genomfört utvalda konserter runt om i landet sedan dess.