– Jag älskar direktsändningar, när vad som helst kan hända. Och att leda Sveriges 12:a är verkligen en stor ära! Det är såklart synd att Eurovision ställs in i år, men det är ju lätt att förstå varför. Så därför känns det extra roligt att med detta program, en stor godisskål för alla Eurovision-älskare, sprida glädje och musik. Det är något som vi alla behöver just nu, säger Sarah Dawn Finer.

Sarah har stor erfarenhet av programmet, även om hon själv inte har tävlat i Eurovision.
– Jag har verkligen fått känna på kraften och kärleken då jag lett ”Eurovision Song Contest´s Greatest Hits” och även ”Inför ESC”. Dessutom har jag medverkat som mellanakt i Malmö 2013 och i Stockholm 2016, både som Lynda Woodruff och som mig själv.

– Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativa tävling. Hon är superförankrad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhanget. Vi kommer garanterat leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning, säger Christer Björkman, producent för Sveriges 12:a.

SVT:s Eurovision-vecka startar lördag 9 maj med Inför ESC där David Sundin med Christer Björkman som sidekick presenterar årets 41 bidrag. Vilka 25 bidrag vill den svenska publiken se i final? Röstningen sker i Mello-appen, där man också kan se alla bidragen. Röstningen i appen öppnar redan 5 maj.

Torsdag 14 maj direktsänds Sveriges 12:a. I programmet visas de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Mello-appen under veckan. Där och då röstar tittarna igen, och korar svenska folkets Eurovision-vinnare 2020. Det blir också tillbakablickar på Eurovision-minnen, och klipp från Sveriges två egna Eurovision, 2013 och 2016. På plats är också Melodifestivalen-vinnarna The Mamas, som framför Move. Idémakare och producenter för Sveriges 12:a är Christer Björkman och Edward af Sillén.

Lördag 16 maj sänder SVT och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light – en två timmar lång sändning. I programmet hyllas sångerna som skulle varit med och tävlat i Rotterdam och kända artister från de senaste tävlingsåren bjuds också in att framföra välbekanta sånger ur Eurovision-historien. Programledarna som skulle ha lett Eurovision Song Contest 2020 leder programmet den 16 maj: Chantal Janzen, Edsilia Rombley and Jan Smit.

Sändningen produceras av de nederländska tv-bolagen NPO, NOS och AVROTROS som skulle sänt Eurovision Song Contest 2020.

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play
Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play
Eurovision: Europe shine a light, lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play

Bildtext: Sarah Dawn Finer leder direktsändningen Eurovision: Sveriges 12:a. Foto: Magnus Rangvid/SVT

Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till http://www.presstjanst.se i samarbete med http://www.svenskpress.se