Att bryta vanor och beteende är svårt. Ofta tvingas man till en förändring när sjukdomen knackar på dörren. Kanske beror det på att människan är lat av sin natur och det kostar energi att lägga om en livsstil man är bekväm med.

– Startskottet till en livsstilsförändring brukar vara att man mår dåligt i kropp eller själ. Men så var det inte för mig, säger Wilhelm Nordenfelt som alltid lagt ner tid på träning och intresserat sig för hur livsstilen kan öka välmåendet.

– När min fru studerade funktionsmedicin var det omöjligt att inte bli involverad i hennes kunskap och entusiasm. Av henne lärde jag mig att små förändringar kan ge stora hälsovinster. Det vi kallar för biohacking eller hälsooptimering. Ett exempel på det är att byta ut dåliga kolhydrater mot nyttigare fetter till frukost, med andra ord inga rostade smörgåsar med marmelad till frukost. Det är bättre med MCT-olja och smör i kaffet. Då slipper du känna dig sömnig på jobbet redan på förmiddagen och får ett bättre fokus, menar Wilhelm.

FICK ORDNING PÅ PROBLEMET EFTER SEX VECKOR

Det var inte bara Wilhelms fru som pratade hälsa med honom. I umgängeskretsen fanns det gott om hälsointresserade.

– Eftersom jag alltid varit fysiskt aktiv och tyckte att jag mådde bra blev jag intresserad av att undersöka om det fanns något jag själv kunde förbättra, säger Wilhelm som tog till sig det funktionsmedicinska tankesättet och beslöt sig för att ta ett antal prover som kunde avslöja hur kroppen mådde.

Proverna visade att han hade en överväxt av jästsvampen candida. Den är naturligt förekommande i tarmfloran, men blir problematisk när tarmfloran hamnar i obalans och candidan tar över. 

– Jag tyckte att jag åt bra, men visst kunde det bli övervägande mycket ris och pasta, men sällan skräpmat. Jag hade inte heller märkbart ont i magen och hade därför ingen aningen om obalansen i tarmen, säger Wilhelm och tillägger: 

– För att bli av med candidaöverväxten ordinerades jag en strikt kost tillsammans med en rad örtpreparat. Jag mådde dåligt och fick feber sex-sju dagar in i behandlingen, men det dåliga måendet gick över efter ytterligare några dagar. Jag kämpande på hårt med den strikta kosten och preparaten. Efter sex veckor och nya provtagningar så visade det sig att tarmfloran var i balans. Det blev en aha-upplevelse och imponerade på mig och var det som gjorde att jag valde att arbeta med hälsooptimering på heltid.

TOG HJÄLP AV EXPERTER

För snart fem år sedan startade Wilhelm det holistiska egenvårdsföretaget Upgrit tillsammans med Jonas Bergkvist och Mattias Ribbing. Deras olikheter och spetskompetenser skapade ett helhetskoncept där Jonas fokus är på kroppen och Mattias, som är minnesmästare, på att få hjärnan att prestera optimalt.

– Vi visste tidigt att vi ville skapa ett eget varumärke med potenta produkter som kunde göra skillnad för användaren. Vi lade ner stort fokus på våra nya produkter och anlitade bland annat hälsoingenjören Eva Meurk, doktor Christine Ribbing samt läkaren och funktionsmedicinaren Peter Martin expertis, berättar Wilhelm.

SPARA PÅ LIDANDE OCH EKONOMISKA RESURSER

Efter sin aha-upplevelse där kosten och tillskotten skapade förändringar har Wilhelm fortsatt att optimera sin hälsa. Att må bra behöver inte vara så svårt, det gäller bara att få till sig kunskap om hur och sedan vara beredd att vilja skapa en förändring som man orkar hålla i.

– Jag är medveten om hur jobbigt det kan vara att bryta mönster och att skapa nya bra vanor och rutiner. Jag brinner för att motivera och inspirera människor att bli den bästa versionen av sig själv. För mig handlar det inte bara om att sälja produkter utan ett helhetskoncept där funktionsmedicinen är en stor del. Det hjälper inte att ta ett kosttillskott och tro att det ska få dig att må bättre. Tillskott är ett komplement. Maten, motion och den goda sömnen är basen till en bra hälsa.

Han menar att förändring är en personlig resa, ett personligt val, men när skillnaden blir tydlig hoppas han att det blir en lika stark och uppenbart som det han själv kände.

– 80 procent av den ohälsa som finns i dag kan härledas till livsstilen. Tänk så mycket resurser vi kan spara in på i samhället om vi hjälpte folk att förebygga ohälsa i tid. Men jag är medveten om att det kan vara svårt att förändra i den värld vi lever i idag. Det är ett stort och viktigt uppdrag att jobba med friskvård och försöka motivera och inspirera andra.

DET FÅR INTE BLI EN KLASSFRÅGA

Wilhelm berättar om en kompis som tack vare nya kostval blev av med skaldjursallergi och han berättar fortfarande för alla han träffar att det går att förändra sina rutiner, även gamla hundar kan lära sig sitta på nytt.

Han tycker se sig positiva trender i folkhälsans tecken. Till exempel att allt fler svenskar föredrar fjällvandring framför solsemester. Kanske bidrar det också till valet av bättre mat och bättre vanor.

– Det får inte bli en klassfråga att den billigaste maten är den sämsta. Genom kunskap och information kan vi laga bra och näringsrik mat till en rimlig peng. Men jag är medveten om att många bra råvaror tyvärr är dyrare än halvfabrikat, avslutar Wilhelm Nordenfelt.

OM WILHELM NORDENFELT

Ålder: 42 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru och tre barn i åldern 10, 7 och 4 år.

Yrke: Medgrundare på Upgrit.

Läs om Danijela Rundqvist fick ordning på sin oroliga mage.

FOTNOT: Den här artikeln publicerades första gången den 2 april 2024 men vi på redaktionen

tycker att den är så intressant att vi publicerat den igen.