Att livet skulle bli så här bra och att hon äntligen blev frisk och medicinfri det kunde Anneli Sandström bara drömma om under alla de år när migränen styrde hennes liv.

Det är svårt att säga när den smärtsamma huvudvärken dök upp. Anneli minns att hennes mamma kom med en matsked smärtdämpande bamyl och lite vatten när hon var ett litet barn och låg i sängen.

– Jag kommer inte ihåg om det hjälpte, men jag minns hur ont jag hade.

När Anneli fick mens kom nästa smärtsamma upplevelse. Hon fick p-piller som skulle minska blödningarna, och av de blev hon bättre även huvudvärken dämpades.

– En gång när det blev riktigt illa fick jag starka mediciner av en kompis. De var så starka att blommorna på tapeten på väggen började vandra, men de hjälpte mot smärtan i alla fall men problemet kvarstod ju och återkom gång på gång under många år, berättar Anneli.

MIGRÄNEN STYRDE LIVET

Redan som 18-åring blev Anneli mamma, och under graviditeten försvann huvudvärken, vilket förklarade för henne att migränen var hormonellt betingad.

– Då förstod man sig inte på hormonella obalanser. Idag är kunskapen mycket större. Jag var fick sprutor mot migränen och var en av de första i Gislaved som fick dem. De hjälpte just då men biverkningar gav ett starkt tryck över bröstet.

Anneli anpassade livet efter sin migrän som hade fortplantat sig i hela kroppen. Det var en av anledningarna till att hon öppnade en butik hemma på gården.

– När det inte var kunder i butiken kunde jag dra mig tillbaka och vila.

Eter några år sålde hon butiken och började jobba i en fabrik för att ta reda på vad jag hon ville göra. Där blev hon kvar i fyra år.

– Det var en jobbig tid men hade bra chefer och arbetskamrater. Jag började tidigt på morgonen och var hemma redan mitt på dagen. Ofta kröp jag uppför trappan av trötthet för att komma till sängen och vila innan det var dags att laga middag.

GRUNDEN TILL PROBLEMET VAR EN LÄCKANDE TARM

När en väninna undrade om de tillsammans kunde leda en kurs i qi gong var Anneli tveksam eftersom hon saknade erfarenhet, men sa ja på ett villkor; att den första kursen skulle vara kostnadsfri och de skulle leda gruppen utan att själva få betalt.

– Det var roligt och vi vidareutbildade oss. De mjuka rörelserna gjorde att min migrän blev bättre och påverkade hälsan åt rätt håll, men jag var fortfarande tvungen att ta medicinen.

Vändningen som förändrade allt kom 1999. Anneli besökte en hälsomässa och upptäckte den kinesiska medicinen och akupunktur utförd med högteknologisk apparatur istället för vanliga nålar.

– Jag började på akupunkturbehandling och blev rekommenderad kosttillskott. Allt sammantaget gjorde att jag mådde bättre och bestämde mig för att utbilda mig i akupunkturtekniken.

ÖPPNADE EGEN MOTTAGNING

Hon öppnade egen mottagning och fick en rivstart, och det tack vare att hon behandlade en av nyckelspelarna i grannortens ishockeylag, som då spelade i allsvenskan.

– Han hade skadat hälsenan och kunde efter behandlingen spela igen efter drygt två veckor. Det blev skriverier i lokalpressen och informationen och mina behandlingar spred sig som en löpeld vilket gjorde att jag blev fullbokad.

Det kom folk med vanliga krämpor som magproblem, huvudvärk och trötthet. Sådant som den vanliga vårdapparaten är översköljda med. Många blev mycket bättre, andra helt bra medan andra behövde annan vård.

2006 kom blodanalysen in i hennes verksamhet, och ännu fler örter.

– De var revolutionerande för då såg jag varför jag inte själv blivit helt bra. Jag hade en läckande tarm och en överbelastad lever som i mitt fall i huvudsak berodde på min höga konsumtion av smärtstillande läkemedel som resulterade i inflammerad tarm.

– Det var spännande och intressant. Därför vidareutbildade jag mig för att använda apparatur som behandlade lymfsystemet. Jag har behandlat många med ödem som fått fina resultat. Vid ett tillfälle ringde en sjuksköterska som hade samma patient som jag. Hon var imponerad över det fina resultatet, säger Anneli som byggt på med utbildningar inom blodanalys, örtkunskap och akupunktur i Kina, Spanien, Polen och Norge.

20 ÅR MED I PRINCIP DAGLIG VÄRKMEDICIN

Under sin utbildningstid var hon ibland tvungen att lägga sig bakom scenen på golvet när smärtan i huvudet var som värst. Men hon gav sig sjutton på att hon skulle klara av kurserna.

– Jag fattade inte att jag var läkemedelsförgiftad, vilket ju berodde på att jag tagit värkmedicin i 20 år. I min handväska fann allt ett rör smärtstillande brustabletter. Så här i efterhand tänker jag ofta att det är så sorligt att det skrivs ut medicin i ren okunskap om att det finns någon annan väg ut ur smärtan.

Kosttillskotten hon tog var en hjälp för att städa rent i tarmen och den överbelastade levern. Hon blev successivt bättre och minns tydligt den dag hon slängde sitt sista rör med värktabletter. Det tog dock fem år innan hon var helt läkemedelsfri.

FICK MED SIG FÖRSÄKRINGSKASSAN

Den klient som bodde längst bort från Annelis mottagning hade 103 mil att åka enkel väg.

Då formades idén om att utbilda andra i hennes metod, så att terapeuter fanns i hela landet. 2017 startade hon sin första egna utbildning inom blodanalys, akupunktur och örtterapi. Idag finns det 40 utbildade terapeuter, från Simrishamn i söder till Skellefteå i norr.

När Anneli hade som mest att göra hade hon 72 klienter i veckan och många av dem undrade om hon inte kunde gå med i Försäkringskassan, för det skulle underlätta ekonomiskt för dem.

– För att bli godkänd av Försäkringskassan behövs ett team av bland annat läkare, sjuksköterska och sjukgymnast och idag är företaget godkänt av Försäkringskassan som anordnande av arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Vi jobbar aktivt för att utreda och därmed även förebygga och korta ner sjukskrivningar.

VILL SE SAMARBETE MED VÅRDEN

Anneli lägger ner mycket tid för att bygga broar mellan den traditionella vården och den komplementära medicinen. Hon hoppas få till ett samarbete med vårdcentralerna där man skickar remiss till någon av klinikerna för utredning på vardagskrämpor som trötthet, magont, tennisarmbåge och huvudvärk.

– Det vi gör går att mäta, och det är en styrka. Vi kan se hur klienten mår när vi undersöker akupunktursystemet. Undersökningen som görs med högteknologi visar hur vi ska gå in och behandla akupunktursystemet.

Tack vare Annelis 35 000 genomförda behandlingar och de olika utbildningarna har hon tagit fram en rad olika växtbaserade kosttillskott bland annat för avgiftning av tarmen. Där ämnen som råmjölk, l-glutamin, NAC, D-vitamin och zink ingår.

När Anneli summerar kan hon konstatera att vid 61 års ålder mår hon bättre än när hon var 30. Det brukar ju oftast vara tvärtom, så att inte ge upp är ett budskap Anneli vill förmedla.

– Idag hinner jag inte ta emot klienter, och har insett att alla kan vi inte hjälpa fullt ut, men de flesta kan må bättre. Vi är alla unika individer och för att hjälpa någon måste man knäcka den individuella koden. Vårt ledord är; din hälsa – vårt fokus.

OM ANNELI SANDSTRÖM

Ålder: 61 år.

Bor: Gislaved.

Familj: Särbo, barn och barnbarn samt hennes älskade hund Sallie.

Yrke: Driver egenvårds- och utbildningsföretaget Herb Pharma Sverige AB.

Vill du komma i kontakt med några av terapeuterna? Klicka här.

 

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige